لکه دار شدن دندان در اثر مصرف دارو: تتراسایکلین و سایر داروها

هیچ کس از لکه دار بودن دندانش خوشحال نمیشود. راه های زیادی برای لکه دار شدن دندان وجود دارد که در مطالب قبل به برخی از آنها پرداخته ایم. در این مطلب به لکه دار شدن دندان در اثر مصرف دارو به ویژه تتراسایکلین می پردازیم. تتراسایکلین می تواند دندان را در طیفی از رنگ زرد روشن تا قهوه ای تیره لکه دار کند. معمولا لکه دار شدن دندان با رنگ زرد شروع می شود. با گذشت زمان و با قرارگیری دندان در معرض نور، نوعی واکنش شیمیایی رخ می دهد و رنگ زرد به قهوه ای تیره تبدیل می شود. به همین دلیل، بسیاری از مردم بعد از مصرف تتراسایکلین دندان های قهوه ای در جلو (دندان هایی که بیشتر در معرض نور هستند) و دندان های زرد در پشت (که نور زیاد به آن نمی رسد) خواهند داشت. زیر نور ماوراء بنفش، لکه تتراسایکلین زرد روشن به نظر می رسد. لکه دار شدن دندان در اثر مصرف دارو محدود به تتراسایکلین نیست. داروهای زیاد دیگری نیز باعث این مشکل می شود.

لکه دار شدن دندان در اثر مصرف دارو: فهرست دارویی

بسیاری از همولوگ های تتراسایکلین (داروهای مشابه) باعث تغییر رنگ دندان میشوند. کلروتتراسایکلین، دوکسی سایکلین و اکسی تتراسایکلین از این جمله اند که می توانند باعث لکه دار شدن دندان شوند.

سیپروفلوکساسین آنتی بیوتیکی است که برای درمان عفونت کلبسیلا به صورت داخل وریدی به نوزادان داده می شود. این دارو می تواند دندان را به رنگ سبز دربیاورد، اما لکه های آن معمولا خفیف تر از تتراسایکلین است.

هیدروکلراید مینوسیکلین آنتی بیوتیک تجویزی برای درمان آکنه و آرتریت روماتوئید است. گفته می شود که مینوسایکلین به دندان می چسبد و سپس با عمل اکسید کردن دندان باعث لکه دار شدن آن می شود. بر خلاف خانواده تتراسایکلین و سیپروفلوکساسین، مینوسیکلین حتی بعد از رشد کامل دندان ها می تواند آنها را لکه دار کند.

پیشگیری از لکه شدن دندان:

تتراسایکلین می تواند از جفت عبور کند و با دندان در حال رشد ترکیب شود. به منظور جلوگیری از لکه دار شدن دندان در اثر مصرف دارو باید از مصرف این نوع آنتی بیوتیک توسط مادران باردار وهمچنین بچه ها پیش از سن هفت یا هشت سال (در صورت امکان) اجتناب شود.

از آنجا که آنتی بیوتیک های زیاد دیگری وجود دارند که می توانند بدون لکه دار کردن دندان به جای تتراسایکلین به کار روند، این دارو مگر در موارد خاص برای گروه های حساس تجویز نمی شود. در صورت تجویز این دارو، پزشک می تواند دلیل ضرورت استفاده از آن را برای شما توضیح دهد.

درمان لکه دار شدن دندان در اثر مصرف دارو:

درمان لکه دار شدن دندان در اثر مصرف دارو به دلیل تاثیرپذیری لایه عاج در زیر مینای دندان دشوار است. با این حال، بسته به شدت لکه، راه های مختلفی برای درمان لکه ایجاد شده در اثر مصرف تتراسایکلین وجود دارد. بهترین راه بلیچ دندان است. اگر دندان تحت درمان ریشه قرار گرفته باشد، دندان پزشک می تواند با قرار دادن مقداری بلیچ داخل دندان، از تکنیک سفیدکننده داخل به خارج استفاده کند. در غیر این صورت به دلیل وجود پالپ زنده داخل دندان، امکان استفاده از این روش وجود ندارد.

اگر بلیچ موثر یا امکان پذیر نباشد، درمان های تهاجمی تری نیز وجود دارد. دندانپزشک می تواند لایه بیرونی دندان را بردارد و یک پرکننده همرنگ دندان روی آن قرار دهد. گزینه درمانی دیگر، استفاده از ونیر روی دندان است. شدیدترین درمان برداشتن لایه اطراف دندان و قرار دادن تاج روی آن است. این گزینه برای لکه های شدید به کار می رود و البته گران تر از روش های دیگر است.

منبع

oralanswers

1 پاسخ

تعقیب

  1. […] یکی از عوارض مصرف آنتی بیوتیک است. مصرف آنتی بیوتیک تتراسایکلین می تواند علت سیاه شدن دندان […]

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *