اپن بایت: تعریف، علل، درمان
نحوه قرارگیری دندانهایتان شما روی هم به عنوان اکلوژن شناخته می شود. در حالت ایده آل، دندان ها کاملا با هم منطبق هستند. دندان های بالا کمی بالاتر از دندان های پایین قرار دارند. در هنگام بسته بودن دهان سطوح بالای دندان های مولار روی هم قرار می گیرند. اما دندانها همیشه روی هم منطبق نیستند. یکی از حالت های عدم انطباق دندان ها اپن بایت خوانده می شود که در این مطلب به آن می پردازیم.
اپن بایت چیست؟
زمانی که فرد دچار اپن بایت می شود، در زمان بستن دهان دندان های فوقانی و پایین روی هم قرار نمی گیرند. در نتیجه بین ردیف دندان ها شکافی وجود دارد. اپن بایت نه تنها روی ظاهر لبخند فرد تأثیر می گذارد، بلکه وی را در جویدن و صحبت کردن هم با مشکلاتی مواجه می کند.
علت:
به طور کلی، چند عامل باعث عدم تقارن دندان ها و باز ماندن ردیف های بالا و پایین دندان های جلو می شود.
- در بعضی موارد، اپن بایت می تواند به علت مشکلات فکی در فرد باشد.
- گاهی نیز به دلیل وجود هم زمان دندان های شیری و دائمی این حالت پیش می آید. در این صورت تا زمان از دست رفتن تمام دندان های شیری، دندان های کودک کاملا با هم منطبق نخواهند بود.
- گاهی اوقات نیز این مشکل به دلیل عادات بد به وجود می آید. یکی از این عادات فشار آوردن زبان به پشت دندان ها در هنگام غذا خوردن یا حرف زدن است. چنین عادتی باعث بیرون زدگی دندان های فک بالا می شود.
یکی از دیگر عادات مشکل ساز، مکیدن انگشت شست یا جویدن اشیای خارجی است. گاهی انتخاب بطری یا پستانک اشتباه برای نوزاد می تواند ریسک ابتلا به اپن بایت را در وی افزایش دهد. البته مکیدن انگشت اتفاق رایجی از اغلب نوزادان است. این عادت زمانی مشکل ساز می شود که تا زمان رشد دندان های دائمی ادامه یابد.
درمان:
طبق مطالعات مجله ارتودنسی آمریکا درمان اپن بایت می تواند دشوارتر از درمان دیگر انواع ناهنجاری های دندانی باشد. چند حالت درمانی برای این عارضه متصور است.
اگر این مشکل در کودکی با ترکیب دندان های شیری و دائمی رخ دهد، می تواند امیدوار بود که با افتادن تمام دندان های شیری مشکل به خودی خود رفع شود.
چنانچه مال اکلوژن به علت مشکل اسکلتی ایجاد شده باشد، ممکن است به جراحی ارتوگناتیک نیاز باشد. در طول جراحی، یک جراح دهان، فک و صورت، قسمتی از فک فوقانی را برداشته و استخوانهای فک را برای تطابق بهتر دندان ها تنظیم می کند.
انواع دستگاه های ارتودنسی نیز می توانند به رفع اپن بایت کمک کنند. در برخی موارد، یک دستگاه زبان را از دندان ها دور نگه می دارد تا از وارد آمدن فشار به دندان جلوگیری کند. دستگاه هدگیر نیز می تواند در رفع این مشکل کارساز باشد.
در صورتی که دچار اپن بایت هستید، درمان شما به چند عامل بستگی دارد. معمولا جراحی فقط برای کسانی به کار می رود که رشد آنها متوقف شده است. درمان ارتودنسی نیز بیشتر برای کودکان و نوجوانان به کار می رود. اگر نگران شکاف بین دندان های خود هستید، بهترین راه مراجعه به دندانپزشک و مشورت با وی در مورد بهترین راه درمان است.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.