باقی ماندن ریشه در لثه:
حوادث، وارد شدن ضربه به صورت، پوسیدگی شدید دندان و خطای دندانپزشک از مواردی است که می تواند موجب شکستن دندان شود. یکی از مواردی که باعث نگرانی بیماران می شود باقی ماندن ریشه در لثه است. در بسیاری از موارد تاج دندان می شکند و دیواره آن می ریزد، اما ریشه آن بیرون کشیده نمی شود. بنابراین، ریشه در جای خود باقی می ماند و پس از مدتی نیز لثه بهبود یافته و روی آن را می پوشاند. آیا چنین حالتی محلی از نگرانی است؟ آیا به اقدام فوری درمانی نیاز است؟
علت شکستن دندان و باقی ماندن ریشه در لثه چیست؟
وارد شدن تروما به صورت در اثر ضربه یا تصادف رایج ترین دلیل شکستن دندان و باقی ماندن ریشه در لثه است. در برخی موارد، دندان به همراه ریشه کنده می شود. در مطالب پیشین گفته شد که امکان نجات دندانی که از ریشه کنده شده است و ساختار آن سالم است وجود دارد. برای این کار باید در کمتر از نیم ساعت خود را به نزدیک ترین دندانپزشکی برسانید. سایر نکات نجات دندان کنده شده را در این مطلب بخوانید.
پوسیدگی دندان و عصب کشی از دیگر دلایل شکستن دیواره دندان است. گاهی بیمار به قدری دیر مراجعه می کند که دندان دچار پوسیدگی عمیق می شود و ترمیم آن دشوار است. برای نجات دندانی که به شدت پوسیده است معمولا عصب کشی توصیه می شود اما برای این کار باید بخش زیادی از پالپ پوسیده دندان خارج شود. این کار استحکام دندان را کاهش می دهد. این امر به خصوص در مورد دندان های خلفی که فشار حاصل از جویدن را دریافت می کنند بیشتر اهمیت دارد. پوسیدگی شدید، نیاز به حذف بخش زیادی از دندان و خطای پزشکی از مواردی است که باعث می شود دندان بشکند و ریشه آن در لثه باقی بماند.
سایر موارد باقی ماندن ریشه در لثه به کشیدن دندان مربوط می شود که در آن ریشه دندان دچار شکستگی می شود و دندانپزشک نمی تواند آن را کامل از لثه خارج کند. در برخی از افراد ریشه دندان نازک است و انحنایی در آن دیده می شود. در این شرایط کشیدن دندان بدون شکستن آن ممکن نیست. البته، در مواردی استفاده از تکنیک نادرست توسط دندانپزشک و اعمال نیروی زیاد برای بیرون کشیدن دندان می تواند عامل بروز مشکل باشد.
آیا باقی ماندن ریشه در لثه خطرناک است؟
شکستن دندان و باقی ماندن ریشه در لثه باعث نگرانی بیماران می شود و از خطر انتشار عفونت در خون و بوی بد دهان نگران هستند. ابتلا به بیماری های فک یا بروز مشکل برای استخوان فک از دیگر سوالات بیماران در این رابطه است. از سوی دیگر، نبود دندان در دهان و نیاز به انتخاب یکی از روش های جایگزینی دندان از دیگر دغدغه های بیماران است.
برای تصمیم گیری بر سر خارج کردن ریشه یا رها کردن آن به حال خود باید عکس های رادیوگرافی بیمار بررسی شود. در بسیاری از موارد، لازم نیست که اقدام خاصی برای بیرون کشیدن ریشه از لثه انجام شود. اگر قطعه باقی مانده از ریشه دندان کوچک باشد و عفونی نباشد، از آنجا که ریشه جزئی از بدن است و موجب واکنش ایمنی در بدن نمی شود، نیازی نیست که برای بیرون کشیدن آن اقدام شود. در این شرایط، لثه به زودی ترمیم می شود و مشکل برطرف می شود.
اما در شرایطی که به دلیل بزرگ بودن ریشه یا عفونی بودن آن، تصمیم به بیرون کشیده شدن ریشه گرفته شود، لثه برش داده می شود. سپس ریشه با استفاده از ابزار مخصوص بیرون کشیده می شود. اگر ریشه به حدی بزرگ باشد که امکان خارج کردن آن به صورت یک تکه وجود نداشته باشد، ابتدا به تکه های کوچک تر تقسیم می شود و بعد خارج می شود.
آیا دندان پوسیده را باید کشید؟
هر یک از دندان های شما از ارزش زیادی برخوردار هستند. ترمیم یا جایگزینی هر یک از آنها با هزینه همراه است. پیشگیری همواره ارزان تر از درمان است. علاوه بر کمک به جویدن غذا، دندان ها نقش مهمی در زیبایی صورت شما دارند. فقدان هر دندان در دهان باعث از بین رفتن تراکم استخوان فک می شود. کاهش تراکم استخوان فک موجب می شود که صورت شما دچار افتادگی شود و ظاهر شما مسن تر از سن واقعی شما به نظر خواهد رسید. علاوه بر افتادگی و کاهش ارتفاع صورت، از بین رفتن تراکم استخوان فک موجب می شود که دریافت ایمپلنت با مشکل روبه رو شود. در صورتی که استخوان فک از تراکم کافی برخوردار نباشد، پیش از دریافت ایمپلنت لازم است که جراحی پیوند استخوان انجام شود که هزینه های کلی درمان را افزایش می دهد.
بنابراین، گاهی باقی ماندن ریشه در لثه می تواند به حفظ استخوان فک برای دریافت ایمپلنت در آینده کمک می کند.
اقدامات ضروری در هنگام شکستن دندان:
در مواردی که دندان در اثر وارد شدن تروما شکسته باشد، برای کاهش آسیب اقدامات زیر را انجام دهید:
- از کمپرس سرد برای تسکین درد دهان و لثه کمک بگیرید.
- اگر دچار خونریزی شده اید، یک گاز تمیز را روی محل جراحت قرار دهید.
- اگر دچار درد شدید، عفونت، پارگی لب یا لثه شده اید، هر چه سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنید.
- در برخی از موارد، تنها بخش کوچکی از دندان می شکند و نیازی به اقدام فوری نیست. اما در مواردی وجود لبه های تیز بیمار را اذیت می کند و برای پیشگیری از بریدن لب یا زبان باید هر چه سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنید.
- اگر شکستن دندان و باقی ماندن ریشه در لثه به دلیل وارد شدن تروما باشد، باید از نظر شکستگی استخوان فک بررسی شوید. اگر نمی توانید فک خود را باز و بسته کنید و دندان های خود را روی هم قرار دهید، احتمال شکستگی استخوان فک وجود دارد.
در پایان باید گفت، اطلاعات فوق تنها به صورت نظری اعتبار دارند و برای افزایش آگاهی شما ارائه شده اند. این اطلاعات نباید به عنوان مرجعی برای تشخیص و درمان مورد استفاده قرار گیرند. برای تشخیص دقیق لازم است که عکس های رادیوگرافی دندان و فک خود را به دندانپزشک نشان دهید تا راهنمایی دقیق تری برای تشخیص و طرح درمان به شما ارائه شود.
منبع:
سلام من دندان بعلت آبسه کردن ریشه کشیدم و قرار بود فوری ایمپلنت کنم ولی دکتر گفت باید دوماه بگذرد بعد بیایید برای ایمپلنت و بعد دوماه مراجعه کردم و گفت الان نمیشود باید پیوند استخوان کنی واینکار رانجام داد بنا به دلایلی به دندانپزشک دیگری مراجعه کردم و گفت زیر پیوند استخوان ریشه مانده و عفونت کرده والان نمی دانم چه کنم راهنمایی بفرمایید
سلام
۴ ماه شده دندان عقل کشیدم
روزای دردناکی رو گذروندم
به خاطر دندان های فک پایین
یکیشون تا همین چند هفته میش خرده استخوان های بد بویی پس می داد
دچار درای ساکت هم شدم همون اوایل .
لثه خیلی دفرمه شده و گوشه ی لپ رو از داخل موقع جویدن گاز میگیرم
سمت راست پایین هم تو لثه یه بیرون زدکی سفید رنگ مثل جوش دارم که خیلی سفته وقتی فشارش میدم درد داره
هنوز لثه بسته نشده و یه استخون داخلش حس میکنم
با این حال دکترم کاملا بی خیاله و میگه عادیه و من بیخود نگرانم
بیش از ۸ بار ویزیت شدم نتیجه ای نگرفتم
سلام من یک سوال داشتم من ریشه دندان شیرم در لثه مانده و دندان اسلیم از بالا ی لثه کج در اومده میشه ریشه دندان شیریم رو بدون آسیب به دندان اصلیم بکشم