فلوراید و فلورایدتراپی: همه چیز درباره آن
عنصر فلوئور در پوسته ی زمین به عنوان یون فلوراید یافت می شود. این عنصر همچنین به بخشی از سایر ترکیبات معدنی در سنگ ها و خاک دیده می شود. وقتی صحبت از سلامت دهان می شود، فلوراید برای جلوگیری از پوسیدگی دندان به کار می رود. مینای دندان به طور مداوم تحت فرآیندهای دیمینرالیزه و رمینرالیزاسیون قرار می گیرد. دیمینرالیزه زمانی اتفاق می افتد که مینای دندان مواد معدنی خود را از دست می دهد. به دست آوردن همان مواد معدنی به عنوان رمینرالیزاسیون شناخته می شود. در اینجاست که فلوراید به میدان می آید. بزاق در دهان به عنوان یک کشتی برای حمل فلوراید به مینای دندان عمل می کند. پوسیدگی دندان در نتیجه از دست دادن مواد معدنی مینای دندان به وجود می آید.
فلوراید چه تاثیری در مینای دندان دارد؟
مینای دندان پوسته محافظی است که همانند سپر از دندان در برابر باکتری های آسیب رسان به دندان محافظت می کند. برای پیشگیری از پوسیدگی دندان، دهان باید تمیز شود و از دندان مراقبت شود. اما هنوز هم ممکن است که باکتری ها به دندان آسیب بزنند.
زمانی که از فلورایدتراپی استفاده می شود، مینای دندان را تقویت می شود و به معکوس شدن الگوی پوسیدگی دندان کمک می کند. استفاده منظم از فلورایدتراپی بسیار خوب است زیرا شانس ابتلا به پوسیدگی دندان و تجربه مشکلات دهان و دندان را کم می کند.
تشخیص کمبود فلوراید در بزرگسالان:
برخی تصور می کنند که فلورایدتراپی فقط برای کودکان است اما این طور نیست. برای استفاده از فلوراید بین کودکان و بزرگسالان فرقی نیست. تحقیقات نشان داده است که فلورایدی که به طور مستقیم به دندان اعمال شود برای مبارزه با پوسیدگی دندان موثر است. همه باید هر روز از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنند. اما برخی بزرگسالان بیشتر از سایرین در معرض پوسیدگی دندان قرار دارند. آنها به مقدار بیشتری فلوراید نیازمند هستند. برای اینکه از نیاز به فلوراید بیشتر مطلع شوید باید به سوالات زیر پاسخ دهید:
آیا دارویی مصرف می کنید که دهان شما را خشک کند؟ آیا دچار نوعی بیماری هستید که باعث خشکی دهان شود؟
بسیاری از بزرگسالان داروهایی مصرف می کنند که باعث خشکی دهان می شوند. بسیاری از این داروها عوارض جانبی دارند. برخی از آنها شامل آنتی هیستامین ها و داروهای آلرژی ها، اضطراب و فشار خون بالا می شود. برخی از بیماری ها نیز به خشکی دهان می انجامند، از جمله سندروم سندرم شوگرن و دیابت.
کاهش جریان بزاق می تواند خطر پوسیدگی دندان را افزایش دهد. دلیلش این است که بزاق باقی مانده ی مواد غذایی، که عامل تغذیه ی باکتری ها است، را از دهان بیرون می برد. این باکتری ها اسیدی تولید می کنند که باعث پوسیدگی دندان می شوند. بزاق دهان به خنثی کردن این اسیدها کمک می کند. بزاق همچنین حاوی مواد معدنی زیادی از جمله فلوراید است که به تقویت مینای دندان کمک می کند. اگر دچار خشکی دهان هستید، از یک دهان شویه حاوی فلوراید استفاده کنید. این کار به مرطوب سازی دهان شما و محافظت از دندان ها کمک می کند.
مکیدن آب نبات بدون قند یا آدامس بدون قند جریان بزاق را افزایش می دهد. محصولاتی که حاوی زایلیتول هستند بیشتر مفید هستند. این قند طبیعی به محافظت از دندان ها کمک می کند زیرا باکتری ها نمی توانند از زایلیتول به عنوان غذا استفاده کنند.
آیا لثه شما تحلیل رفته است؟ یا دندانپزشک به شما گفته است که مبتلا به بیماری پریودنتال هستید؟
تا زمان رسیدن به بلوغ کامل، ممکن است به نوعی از بیماری های لثه مبتلا شده باشید. بیماری تحلیل لثه باعث دیده شدن بخش بیشتری از دندان می شود و این امر به باکتری ها فضای بیشتری برای رشد می دهد. این مشکل شما را در معرض پوسیدگی دندان از قسمت ریشه قرار می دهد. برای محافظت از ریشه دندان، دندانپزشک می تواند از ژل یا وارنیش فلوراید برای تقویت آنها استفاده کند. در عین حال برای شما دهان شویه فلوراید نیز تجویز می شود.
آیا در یک سال گذشته دندانی را پر کرده اید؟
اگر در سال اخیر دندانی را پر کرده اید، شما در معرض خطر بیشتری قرار دارید. شما هنوز هم در دهانتان باکتری هایی دارید که می توانند باعث پوسیدگی های بیشتر شوند. اگر قبلا دچار پوسیدگی شده اید، استفاده از فلوراید باید جز دائمی روتین مراقبت از دهان و دندان شما قرار گیرد.
آیا اخیرا از بریج استفاده کرده اید؟
دندان بریج گذاری شده، از پوسیدگی ایمن نیست. تا زمانی که بخشی از دندان طبیعی باقی مانده باشد، خطر پوسیدگی وجود دارد. استفاده از بریج می تواند نواحی تجمع باکتری ها را از چشم دور نگه دارد. استفاده از فلوراید می تواند باعث تمیزی و تقویت این نواحی شود.
آیا از درمان ارتودنسی و بریس استفاده می کنید؟
استفاده از بریس تمیز کردن دندان ها را دشوار می کند. گوشه های آنها محل مناسبی برای تجمع بقایای مواد غذایی و در نتیجه باکتری است. دندان پزشک شستشو با فلوراید یا ژل آن را توصیه می کند. استفاده ی روزانه از این محلول به حفاظت از دندان ها در برابر ایجاد پوسیدگی کمک می کند.
درمان کمبود فلوراید به چه روش هایی انجام می شود؟
راه های مختلفی برای عرضه فلوراید به دندان های دچار کمبود وجود دارد. می توانید برخی از آنها را در خانه امتحان کنید، اما برای برخی دیگر مراجعه به دندان پزشک ضروری است:
- موضعی: خمیر دندان و دهان شویه حاوی فلوراید، که می توان به طور مستقیم و هر روز برای دندان ها استفاده کرد.
- جریان خون: فلوراید مصرف شده از آب، مواد غذایی و مکمل های خوراکی از طریق جریان خون بدن را تغذیه می کنند. به طور طبیعی از آب مصرف شده، مواد غذایی و مکمل های به دست آوردن دسترسی به بدن از طریق جریان خون.
- مکمل های نسخه ای: نسخه ی مکمل فلوراید به دستور دندانپزشک یا دکتر قابل دسترسی است.
- درمان حرفه ای: به کارگیری ژل، لاک و یا فوم فلوراید نیاز به مراجعه به دندانپزشک دارد.
فلوراید تراپی چطور انجام می شود؟
صرف نظر از سطح خطر، همه بزرگسالان باید از خمیر دندان فلوراید استفاده کنند. دهان شویه های حاوی فلوراید نیز برای این افراد ضروری است. از آنها می توان یک یا دو بار در روز استفاده کرد. خمیر دندان حدود ۱۰۰۰ قسمت در یک میلیون فلوراید ارائه می کند. دهان شویه ها نیز در حدود ۲۵۰ قسمت در یک میلیون فراهم می کند. اگر احساس می کنید در معرض خطر پوسیدگی قرار دارید، برای دریافت فلورایدتراپی به مطب دندانپزشک مراجعه کنید. در طول درمان، دندانپزشک ژل را روی دندان های شما می مالد یا آنها را در گارد دندان قرار می دهد. فقط کافی است یک تا چهار دقیقه گارد را در دهان خود قرار دهید. بعد از درمان از شما خواسته می شود که به مدت ۳۰ دقیقه چیزی نخورید، چیزی ننوشید یا سیگار نکشید. با استفاده از دهان شویه، خمیر دندان، یا فلورایدتراپی در مطب می تواند تا حد زیادی از پوسیدگی دندان جلوگیری کنید.
مزایای فلورایدتراپی برای کودکان چیست؟
فلوراید ماده ای است که به طور طبیعی در آب و غذا وجود دارد. فلورایدتراپی مواجهه با این ماده معدنی را برای جایگزینی مواد از دست رفته در دندان افزایش می دهد. مواجهه با فلوراید مقاومت دندان ها در برابر اسید را بیشتر می کند. بنابراین کسی که به طور متناوب از این روش استفاده می کند، می تواند لبخند زیبای خود را به مدت طولانی تری حفظ کند.
فلورایدتراپی برای تمام سنین مفید است. اما مزیت استفاده از آن در کودکان ایجاد عادات خوب بهداشت دهان و دندان در آنان است. فلورایدتراپی برای کودکان با مبارزه با بیماری های لثه، پیشگیری از تجمع باکتری در خطر لثه و تقویت مینای دندان به سلامت درازمدت دهان و دندان آنان کمک می کند.
نوبت بعد که برای معاینات منظم شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کردید، با او در مورد نیاز به استفاده از این روش برای کودک خود صحبت کنید. فلورایدتراپی روشی سریع، کم هزینه و بدون درد است که می تواند بعد از معاینه برای کودک انجام گیرد.
خرید محصولات حاوی فلوراید مانند خمیردندان و دهان شویه حاوی فلوراید و استفاده منظم از آنان نیز میزان مواجهه کودک با این ماده را افزایش می دهد و به سلامت وی کمک می کند.
وارنیش فلوراید چیست؟
وارنیش فلوراید یک درمان دندانپزشکی است که می تواند در جلوگیری از پوسیدگی دندان، کند شدن آن یا جلوگیری از بدتر شدن آن موثر باشد. وارنیش فلوراید از فلوراید ساخته شده است، که می تواند مینای دندان را تقویت کند.
به یاد داشته باشید که این روش درمانی به طور کامل مانع از ابتلا به پوسیدگی دندان نمی شود. این درمان در کنار مسواک زدن، نخ دندان کشیدن، استفاده از مقدار مناسب خمیردندان، و مصرف یک رژیم غذایی مناسب به جلوگیری از پوسیدگی دندان کمک می کند.
آیا این روش ایمن است؟
وارنیش فلوراید ایمن است و توسط دندانپزشکان در سراسر جهان برای جلوگیری از پوسیدگی دندان در کودکان استفاده می شود. فقط مقدار کمی از آن استفاده می شود و تقریبا هیچ فلورایدی بلعیده نمی شود. وارنیش به سرعت بر روی دندان اعمال می شود و سخت می شود. بعد از ۴ تا ۱۲ ساعت نیز با مسواک تمیز می شود.
برخی از برندهای وارنیش فلوراید دندان ها را زرد می کنند. برخی برندهای دیگر باعث کدر شدن دندان می شوند. با این حال، پس از مسواک کردن فلوراید، رنگ دندان به حالت عادی باز می گردد. بیشتر بچه ها نیز طعم آن را دوست دارند.
روش اعمال روی دندان:
وارنیش با استفاده از یک برس کوچک روی دندان و کناره آن مالیده می شود. این ماده چسبنده است و در تماس با بزاق دهان سخت می شود. فرزند شما می تواند با زبان زدن آن را حس کند، اما قادر نخواهد بود که آن را لیس بزند یا از دندان جدا کند.
انجام این روش با درد همراه نیست. اما اغلب کودکان در طول انجام کار گریه می کنند. خوشبختانه انجام این روش چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد و اتفاقا گریه کردن کودک به نفع دندانپزشک است، زیرا دهان کودک باز می شود.
ممکن است از شما خواسته شود که در طول انجام این روش درمانی کودک را در آغوش خود قرار دهید.
مراقبت از دندان های کودک پس از درمان:
آنچه در ادامه می آید دستورالعمل های کلی مراقبتی است. برای دریافت دستورالعمل های دقیق با دندانپزشک خود مشورت کنید.
- پس از درمان، فرزندتان می تواند بخورد و بیاشامد. اما تنها غذاهای نرم و مواد خنک و گرم (نه داغ) به او بدهید.
- دندان های کودک را حداقل ۴ تا ۶ ساعت مسواک نکنید. ممکن است دندانپزشک از شما بخواهد که دندان های کودک را تا صبح فردا مسواک نکنید. از کودک بخواهید که بعد از مسواک زدن محتویات دهان خود را تف کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.