ارتودنسی: آشنایی با روند درمان

ارتودنسی از روش های درمانی مهمی است که می تواند ظاهر لبخند شما را تا حد زیادی تغییر دهد. اصلاح فرم قرارگیری و شکل فک، علاوه بر تاثیر ظاهری، کار تمیز کردن دندان ها را نیز ساده تر می کند. با وجود مزایای بسیار، بسیاری از بیماران به دلیل سوالات زیادی که در این باره دارند، از مراجعه برای درمان خودداری می کنند. در این مطلب تلاش کرده ایم شما را با بسیاری از مسائل متداول در این روش درمانی آشنا کنیم.

متخصص ارتودنسی چه کاری انجام می دهد؟

متخصص ارتودنسی کسی است که به کار تشخیص و درمان مشکلات مربوط به قرارگیری، تراز و فاصله دندان ها و نیز اشکالات موجود در صورت و فک بیمار می پردازد. این متخصص از ابزارهای متعددی شامل بریس، هدگیر، فیس ماسک، و بسیاری دیگر برای رفع مال اکلوژن استفاده می کند.

علل بروز مشکلات ارتودنسی چیست؟

مال اکلوژن می تواند به صورت ارثی یا اکتسابی بروز کند. مشکلات ارثی معمولا شامل درهم ریختگی دندان ها، وجود فاصله زیاد بین دندان ها، دندان اضافی، فقدان مادرزادی دندان، و طیف وسیعی از مشکلات در صورت، فک و دندان بیماران می شود. مشکلات اکتسابی عبارتند از وارد شدن تروما، مکیدن انگشت شست به مدت طولانی، انسداد مسیر هوایی توسط غدد لوزه، بیماری های دهان و دندان و از دست رفتن زودهنگام دندان های شیری یا دائمی. بسیاری از این مشکلات نه تنها تراز دندان ها بلکه رشد صورت و فک را تحت تاثیر قرار می دهند.

چرا باید تحت درمان قرار گیرم؟

درمان به دو دلیل مهم انجام می شود: زیبایی و عملکرد. داشتن یک لبخند زیبا نه تنها ظاهر شما را در چشم دیگران تغییر می دهد، بلکه اعتماد به نفس و خودانگاره شما را نیز تقویت می کند. درمان های ارتودنسی باعث می شوند که دندان های شما عملکرد بهترین داشته باشند و تمیز کردن آنها ساده تر شود. در نتیجه، رعایت بهداشت دهان و دندان ساده تر می شود.

درمان ارتودنسی از چه سنی باید شروع شود؟

شروع درمان در هیچ سنی دیر نیست. هر چند که هر چه زودتر درمان شروع شود، مشکل سریع تر و راحت تر برطرف می شود. انجمن دندانپزشکی آمریکا توصیه می کند که تمام کودکان اولین بار در سن ۷ سالگی برای انجام معاینه تشخیصی ارتودنسی به دندانپزشک مراجعه کنند. در مطلب دیگری به طور مفصل درباره بهترین سن شروع درمان ارتودنسی صحبت کرده ایم که می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به آن رجوع کنید.

چطور می توان احتمال بروز مشکلات ارتودنسی را در فرد تشخیص داد؟

وجود بیرون زدگی، در هم ریختگی، یا رشد دندان در محل نامناسب شاخص های واضحی از نیاز به درمان هستند. جلو یا عقب بودن واضح فک از دیگر علائم مشخص نیاز به درمان است. اما نشانه های کمتر واضح نیاز به درمان عبارتند از تنفس دهانی، گاز گرفتن مداوم بافت نرم داخل گونه ها، اشکال در حرف زدن یا تلفظ برخی حروف و مکیدن انگشت شست تا بعد از سن ۳ یا ۴ سالگی. در صورتی که در هنگام بسته شدن دهان، دندان ها به خوبی روی هم قرار نمی گیرند، یا فک شما صدا می دهد، می تواند نشانه ای از نیاز به ارتودنسی باشد.

آیا بریس درد دارد؟

قرارگیری بریس روی دندان بدون هیچ گونه دردی انجام می شود. بعد از ترک مطب، بیمار تا چند روز کمی احساس درد و نارحتی دارد، اما با عادت کردن به بریس ها از درد آن کاسته می شود. معاینات دوره ای برای تنگ کردن بریس و تغییر آنها نیز موجب بروز درد تا چند روز می شود اما با حرکت کردن دندان ها از جای قبلی، درد تخفیف می یابد. برای کنترل درد در این چند روز می توانید از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید. در مطلب دیگری به طور کامل تر به درد ارتودنسی پرداخته ایم.

درمان چطور طول می کشد؟

طول درمان در هر فرد متفاوت است، اما به طور کلی مراحل فعال درمان که شامل استفاده از بریس و سایر ابزارهای می شود، چیزی بین ۶ تا ۳۰ ماه طول می کشد. پس از این مدت بیمار باید از ریتینر استفاده کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ریتینر به سایر مطالب ما در این مورد رجوع کنید.

فاصله زمانی بین جلسات چقدر است؟

فاصله زمانی بین جلسات به نوع درمان و شدت عارضه بستگی دارد. اما به طور کلی باید هر ۴ تا ۱۰ هفته یک بار برای تغییر وضعیت بریس ها به متخصص خود مراجعه کنید.

آیا لازم است دندانی کشیده شود؟

در صورتی که دندان ها به شدت در هم ریخته باشند، که می تواند در اثر کوچک بودن سایز فک نسبت به دندان ها باشد، کشیدن دندان برای ایجاد فضای کافی جهت حرکت کردن دندان ها ضروری است. در مواردی که بیمار سن کمی دارد، احتمالا به کشیدن دندان نیازی نخواهد بود و درمان هایی مانند گسترش دهنده کام مشکل را برطرف خواهند کرد.

آیا بزرگسالان هم می توانند از درمان استفاده کنند؟

سن فاکتور مهمی برای آغاز درمان نیست. هر بزرگسالی که از سلامت عمومی خوبی برخوردار است می تواند برای اصلاح وضعیت دندان های خود اقدام کند. امروزه حدود ۲۵ درصد از بیماران حوزه ارتودنسی را بزرگسالان تشکیل داده اند و این رقم هر روز بیشتر می شود. هر روز بزرگسالان بیشتری برای سلامت و زیبایی دندان های خود مراجعه می کنند. روش های درمانی متعددی در این حوزه وجود دارد که مشکلات بزرگسالان مبنی بر دیده شدن بریس ها را برطرف کرده است. روش های درمانی مانند اینویزیلاین، براکت های سرامیکی و ارتودنسی نامرئی گزینه هایی هستند که می توانند برای بزرگسالانی که در جامعه فعالیت بیشتری دارند، مطلوب تر باشند و کسی متوجه درمان آنها نشود.

آیا باید مراقب غذا خوردن خود باشم؟

بله! باید از غذاهایی که به بریس های شما آسیب می زنند یا بین بریس ها گیر می کنند، پرهیز کنید. برخی از این مواد غذایی سبزیجات خام، آبنبات های چسبناک و سخت، گوشت استیک، یخ و غیره می شود. برای آگاهی از غذا خوردن در درمان ارتودنسی به سایر مطالب ما در این مورد رجوع کنید.

آیا می توانم ورزش کنم یا آلات موسیقی بادی بنوازم؟

به صورت کلی، بله. البته برای ورزش کردن باید از گارد دهان استفاده کنید. نوازندگان آلات موسیقی بادی نیز می توانند به کار خود ادامه دهند، اما شاید لازم باشد از ابزارهایی مانند الاینر به جای بریس برای مرتب کردن دندان های خود استفاده کنند.

آیا در طول درمان باید همچنان به دندانپزشک سابق خود مراجعه کنم؟

بله! و در واقع این کار بیشتر از قبل اهمیت دارد، زیرا این روش درمانی شما را با چالش هایی برای مسواک زدن رو به رو می کند. بنابراین مراقبت از دندان ها و پیشگیری از پوسیدگی ضروری است. جرم گیری دوره ای دندان ها، معاینه وضعیت آنها و درمان پوسیدگی های سطحی از اهمیت زیادی برخوردار است.

آیا بعد از برداشتن بریس ها باید از ریتینر استفاده کنم؟

همیشه پاسخ بله است: در صورتی که از ریتینر استفاده نکنید، دندان های شما خیلی سریع به موقعیت قبل باز می گردند و بدین ترتیب تمام تلاش های درمانی شما و متخصص برباد می رود. ریتینر به حفظ موقعیت دندان ها پس از اتمام درمان ارتودنسی کمک می کند. برخی از افراد لازم است دو سال و برخی دیگر باید در تمام طول عمر برای ساعات مشخصی در طول شبانه روز از این وسیله استفاده کنند.

آیا هزینه های ارتودنسی زیاد است؟

مراقبت ارتودنسی سرمایه گذاری بلند مدتی بر سلامت شماست. هزینه های درمانی هر کس ممکن است با دیگری متفاوت باشد، اما خبر خوب این است که لازم نیست همه هزینه ها را یک جا پرداخت کنید. این هزینه ها در طول دوره درمان پرداخت خواهند شد که برای بسیاری از افراد به صرفه و قابل پرداخت است.

در طول درمان دندان های خود را چطور باید تمیز کنم؟

یکی از مهمترین کارهای این دوره، یادگیری مسواک زدن دندان ارتودنسی شده است. تمیز نکردن صحیح دندان ها موجب پوسیدگی دندان ها در این دوره می شود. از سوی دیگر پس از برداشته شدن بریس ها، رنگ دندان در ناحیه زیر براکت و دور آن متفاوت خواهد بود. به همین دلیل رعایت بهداشت دهان و دندان در دوره درمان ارتودنسی اهمیت دارد.

روش مسواک زدن دندان ارتودنسی شده:

یادگیری روش تمیز کردن دندان ارتودنسی شده به خصوص بین بریس ها و محل های مخفی شدن مواد غذایی اهمیت زیادی دارد. با عدم توجه به این نقاط، دندان به سرعت دچار پوسیدگی شده و فرد به بیماری های لثه دچار می شود. مراحل زیر را دنبال کنید:

  • الاستیک های متصل به بریس ها را باز کنید.
  • از یک مسواک با برس نرم استفاده کنید تا دندان ها و دور براکت ها را تمیز کنید. مسواک را در زاویه ۴۵ درجه بگیرید و در خط لثه، با حرکات رفت و برگشتی دندان را تمیز کنید.
  • به آرامی بریس ها را مسواک بزنید. از فشار کافی دست، برای ورود برس بین براکت ها و تمیز کردن سیم استفاده کنید.
  • زمانی که تمام دندان ها را تمیز کردید، دهان را بشویید و از نبود ذرات غذا بین دندان ها اطمینان حاصل کنید.
  • الاستیک ها را دوباره وصل کنید.
  • روند مسواک زدن دندان ارتودنسی شده باید حدود دو دقیقه طول بکشد.

برای نخ دندان کشیدن، بسیاری از بیماران با چالش رو به رو می شوند. تمیز کردن دندان ها با نخ دندان معمولی امکان پذیر نیست. برای تمیز کردن دندان ها، بهتر است از فلاس تریدر، سوپر فلاس یا واترجت دندانی استفاده کنید. این ابزارها به طور خاص برای تمیز کردن دندان های ارتودنسی شده طراحی شده اند و کار را برای شما بسیار راحت تر می کند.

منبع:

colgate

abckiddentist

4 پاسخ

تعقیب

  1. […] از راهنمایی های دندانپزشک خود و مطالب ما در ارتباط با ارتودنسی استفاده […]

  2. […] تحت درمان ارتودنسی قرار گرفته اید، موم ارتودنسی می تواند درمان را برای […]

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *