موم ارتودنسی: موارد کاربرد و طریقه استفاده

موم ارتودنسی یا واکس ماده نرمی است که به صورت موقت برای پوشاندن سطوح تیز ابزارهای ارتودنسی داخل دهان به کار می رود. این ماده برای حفاظت از بافت داخل دهان، مانند لثه ها، لب ها و جداره گونه استفاده می شود.

موم ارتودنسی اغلب با استفاده از پارافین، موم زنبور عسل یا موم کارنوبا ساخته می شود. این ماده در دمای اتاق جامد است، اما گرمای دستان شما آن را نرم می کند. موم نرم شده را می توان به بخش های تیز ابزارهای ارتودنسی در داخل دهان چسباند. موم روی این نواحی می چسبد و سطح صافی را ایجاد می کند.

این ماده وقتی روی ابزار مالیده شود شفاف و غیر قابل تشخیص است. بسیاری از برندهای موم ارتودنسی بدون طعم هستند، اما برخی از برندها از طعم دهنده هایی مانند نعنا، گیلاس یا آدامس برای بهبود طعم آن در دهان فرد استفاده می کنند.

موارد استفاده رایج از موم ارتودنسی چیست؟

اگر تحت درمان ارتودنسی قرار گرفته اید، موم ارتودنسی می تواند درمان را برای شما بسیار ساده تر کند. معمولا در ابتدای شروع دوره درمان، موم ارتودنسی در کیت مراقبت از دندان توسط ارتودنتیست به بیمار تحویل داده می شود. این موم ها در بسته بندی های کوچک و مناسب قرار دارند و می توانید آنها را همیشه در کیف خود همراه داشته باشید.

در بسیاری از مواقع، به خصوص در ابتدای درمان، براکت ها به بافت داخل دهان می کشند و موجب بروز ناراحتی در بیمار می شوند. سایش مداوم براکت به بافت نرم و حساس دهان و نیز وجود لبه های تیز موجب ایجاد زخم در دهان بیمار می شود. سایش ابزار ارتودنسی به بافت دهان می تواند موجب شکل گیری نقاط قرمز یا تاول شود که در این موارد غذا خوردن بسیار آزاردهنده است. نادیده گرفتن این نوع زخم ها می تواند موجب عفونی شدن آنها شود. در برخی موارد، بهبودی زخم داخل دهان یک هفته طول می کشد که در این مدت لازم است از وارد شدن آسیب بیشتر به بافت دهان جلوگیری شود.

موم ارتودنسی می تواند این لبه ها را پوشش دهد و موجب راحتی بیمار شود. به علاوه، بروز موقعیت اورژانس ارتودنسی در طول درمان امر غیر قابل انتظاری نیست. بسیاری دیده می شود که جویدن یک ماده غذایی سفت یا وارد شدن یک ضربه به صورت موجب بیرون زدن براکت یا سیم های ارتودنسی می شود. اگر این اتفاق زمانی رخ دهد که مطب دندانپزشکی تعطیل است یا بیمار در تعطیلات به سر می برد، وجود تکه های براکت یا سیم های لق شده در دهان می تواند بسیار ناراحت کننده باشد. استفاده از موم ارتودنسی می تواند راه حل موقتی تا زمان مراجعه به مطب ارتودنتیست باشد.

موم ارتودنسی تنها برای بیماران ارتودنسی استفاده نمی شود. این ماده کاربردهای زیادی در دندانپزشکی دارد. برای مثال شکستن دندان از موقعیت هایی است که می توانید در آن از این ماده استفاده کنید. با پوشاندن لبه های تیز دندان شکسته با موم می توانید تا زمان رسیدن به دندانپزشک از بافت دهان خود محافظت کنید.

حتی کسانی که از دندان مصنوعی استفاده می کنند نیز باید همواره یک بسته موم در خانه داشته باشند. گاهی بیمارانی که از پروتز جزئی برای جایگزینی دندان های از دست رفته خود استفاده می کنند، با قاب های فلزی نگه دارنده پروتز در جای خود احساس مشکل می کنند. عادت کردن به پروتز دندان مصنوعی کمی زمان می برد و تا آن روز بیمار باید با استفاده از روش های موجود به راحتی خود کمک کند. موم ارتودنسی می تواند التهاب لثه ناشی از تماس با قاب پروتز دندان مصنوعی را کاهش دهد.

همان طور که در بالا آمد، موم ارتودنسی در بسیاری از موارد التهاب بافت دهان می تواند به کمک بیمار بیاید، اما این روش تنها یک راه حل موقت است. در صورتی که متوجه وجود لبه های تیز ناشی از شکستن دندان یا ابزارهای ارتودنسی در دهان خود شدید، هر چه سریع تر به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک می تواند درمان مناسب را به شما پیشنهاد دهد و اقدامات لازم برای حل بلندمدت مشکل انجام شوند.

موم ارتودنسی را چطور باید استفاده کرد؟

پیش از استفاده از موم، دندان های خود را مسواک بزنید و دست های خود را به خوبی بشویید. سپس، تکه ای موم را به اندازه یک نخود بردارید و آن را به شکل توپ گرد کنید. موم ارتودنسی را بین انگشتان خود گرم کنید و به آرامی توپ گرد شده را به شکل یک صفحه صاف کنید. به آرامی آن را روی لبه های تیز قرار دهید تا کاملا آنها را بپوشاند. موم را کمی به سطح فشار دهید تا به آن بچسبد. اگر موم از محل خود جدا شد، مقدار آن را کمی بیشتر کنید.

در زمان استفاده از موم ارتودنسی، همچنان می توانید به خوردن و آشامیدن ادامه دهید. ما به شما اطمینان می دهیم که اگر به طور سهوی موم از روی سطح مورد نظر جدا شود و بلعیده شود، هیچ خطری شما را  تهدید نخواهد کرد. این ماده حاوی هیچ نوع ماده شیمیایی مضری نیست.

در صورتی که به موم ارتودنسی نیاز دارید، می توانید آن را از تمام داروخانه های معتبر تهیه کنید. در صورتی که در وضعیت اورژانس قرار دهید و به داروخانه دسترسی ندارید، می توانید از یک آدامس بدون قند به جای موم استفاده کنید.

موم ارتودنسی در مواقع اورژانس دندانپزشکی ماده ارزشمندی است که می تواند تا زمان رسیدن به دندانپزشک از بافت نرم دهان شما حفاظت کند. بنابراین، نگه داشتن مقداری از آن در خانه ایده خوبی است.

نکات مهم برای استفاده از موم ارتودنسی:

همیشه قبل از مسواک زدن دندان های خود، موم را جدا کنید، زیرا برس های مسواک به آن گیر می کنند.

بهتر از بعد از هر بار مصرف مواد غذایی، موم را با تکه ای جدید تعویض کنید. موم محل خوبی برای گیر کردن مواد غذایی و رشد و تکثیر باکتری هاست. موم پس از مدتی که از ماندن آن در دهان می گذرد پوسته پوسته می شود و به محل خوبی برای رشد باکتری ها تبدیل می شود. برای مراقبت از دندان های خود بهتر است بعد از وعده های غذایی آن را تعویض کنید.

منبع:

colgate

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *