چرا تزریق بیحسی دندان درد دارد؟

یکی از سوالات رایج بیماران این است که آیا تزریق بیحسی دندان درد دارد؟ متاسفانه این چیزی نیست که دندانپزشک از قبل بتواند جواب دهد. با این حال، قوانینی وجود دارد که به شما در تخمین میزان درد کمک می کند.

چرا بعضی شات ها خیلی درد دارند و برخی دیگر نه؟

هرکسی که تجربه رفتن به دندانپزشکی را داشته باشد، می داند که تزریق بیحسی دندان هر بار می تواند متفاوت باشد. بسیاری از بیماران آمپول و نحوه تزریق دندانپزشک را مقصر اصلی درد می دانند، اما فاکتورهای مهم تری در رابطه با میزان درد وجود دارد که یکی از آنها محل تزریق بیحسی دندان است. این عامل باعث می شود که تجربه شما از برخی تزریق ها با درد بیشتری همراه شود.

تزریق بیحسی دندان:

هر شات از ۲ بخش اصلی تشکیل شده است:

وارد شدن سوزن:

این عمل در ابتدا باعث سوراخ شدن پوست بیمار می شود. این مرحله به سادگی نیشگون گرفتن است. با وجودی که وارد شدن سوزن کاملا بدون درد نیست، اما تنها چند ثانیه طول می کشد.

قرارگیری سوزن:

زمانی که سوزن از پوست وارد شود، گام بعدی آن است که دندانپزشک آن را به جایی هل دهد که باید بیحسی تزریق شود.

این کار مقداری ناراحتی در بیمار ایجاد می کند. درد و ناراحتی بیمار به ماهیت بافت دهان بستگی دارد. و این عامل به محل تزریق بستگی دارد.

مراحل تزریق بیحسی دندان:

از سوزن تیز استفاده می شود:

معمولا تیزی سوزن های تزریق با هربار استفاده کاهش می یابد. بنابراین، در تزریق های متمادی، بافت در برابر ورود سوزن مقاومت می کند. اگر به چند بار تزریق بیحسی دندان نیاز داشته باشید، سوزن تعویض می شود.

جریان یافتن محلول بی حسی:

پس از قرار گرفتن کارتریج بی حسی در سرنگ تزریق، دندانپزشک چند قطره از محلول بی حسی را از کارتریج خارج می کند تا از درست قرار گرفتن آن در سرنگ مطمئن شود.

قرارگیری بیمار در موقعیت صحیح:

در صورت وجود اضطراب، جریان خون بیشتری به سمت بافت هدایت می شود. به علت عدم فعالیت عضلانی حجم بالایی از خون در بافت دهان باقی می ماند. کاهش بازگشت وریدی خون به قلب و کاهش پمپاژ خون به سمت مغز زمینه ساز بروز نشانه های سکته (احساس سبکی سر، سرگیجه، تاکی کاردی و ضربان قلب) می شود. ادامه این حالت باعث کاهش حجم خون مغزی و بی هوشی بیمار می شود. برای تزریق بیحسی دندان بیمار باید در وضعیت مناسبی باشد، به شکلی که سر و قلب بیمار موازی زمین و پا‌ها اندکی بالا‌تر قرار گیرند. بااین حال وضعیت بیمار ممکن است بر اساس نظر دندان پزشک و روش تزریق بی حسی تغییر کند.

از بی حسی سطحی استفاده می شود:

برای تزریق بیحسی دندان و کاهش درد آن می توان از بی حسی موضعی در ضخامت یک تا دو میلی متر از کام استفاده کرد که قضا در برابر تزریق بسیار حساس است.

پیش از تزریق از شما سوالاتی پرسیده می شود:

پیش از تزریق بیحسی دندان از شما درباره ابتلا به بیماری قلبی، آلرژی و فشار خون سوال می شود.

با بیمار ارتباط کلامی برقرار می شود:

دندانپزشک حین انجام تزریق بیحسی دندان با بیمار صحبت می کند و با استفاده از آن تلاش می کند که حواس بیمار را پرت کند. معمولا به شما گفته می شود که کار زود تمام می شود و مسئله مهمی نیست.

چند قطره از داروی بی‌حسی تزریق می شود:

همزمان با ورود سوزن به مخاط، چند قطره داروی بی حسی تزریق می شود. پس از دو تا سه ثانیه مکث، سوزن به محل اصلی تزریق هدایت می شود. دانستن زمان مناسب تزریق نیازمند تجربه است. میزان نفود سوزن در بافت نرم هر بیمار متفاوت است. با این حال دندانپزشک به مرور با تکیه بر حس لامسه خود، می تواند محل مناسب را تشخیص دهد.

دارو آهسته تزریق می شود:

تزریق سریع موجب آسیب بافتی و افزایش احتمال بروز واکنش منفی نسبت به دارو می شود. دارو به آرامی در محل مورد نظر تزریق می شود.

سرنگ به آرامی خارج می شود:

بیشترین واکنش منفی بیمار نسبت به داروی بیحسی در چند دقیقه اول تزریق بیحسی دندان رخ می دهد. در این مدت زیر نظر پزشک یا پرستار خواهید بود.

علاوه بر تاثیر محل تزریق بیحسی دندان در میزان درد، فاکتورهای دیگری نیز در درد حس شده توسط بیمار تاثیر دارند که عبارتند از:

میزان دارویی که باید تزریق شود

جذب دارو در بافت

ماهیت بافت اطراف محل تزریق

حالا که می دانید درد تزریق بیحسی دندان تنها به اندازه یک نیشگون است، آیا باز هم دچار اضطراب می شوید؟ روش های دیگری نیز به جای آن وجود دارد که عبارتند از:

در بیهوشی سدیشن از داروهایی برای آرام کردن بیمار در طول درمان استفاده می شود. در این روش بیمار تقریبا بیدار است. بسته به دوز داروی داده شده، بیهوشی سدیشن می تواند خفیف تا متوسط باشد. برای بیهوشی خفیف به بیمار قرص داده می شود که معمولا عضوی از خانواده والیوم است و عموما یک ساعت قبل از درمان خورده می شود. این دارو بیمار را گیج می کند اما در عین حال هنوز بیدار است. دوزهای بالاتر برای سدیشن متوسط داده می شود که عموما از آن در دندانپزشکی استفاده می شود. در این روش بیمار در طول درمان به خواب می رود اما با کمی تکان دادن می توان بیمار را بیدار کرد.

کاهش ترس:

آرام ساختن و کاهش ترس در طول درمان یکی از بزرگترین مزایای بیهوشی سدیشن در دندانپزشکی است. برخی از افراد تنها کمی دچار نگرانی می شوند اما برای برخی این ترس به قدری عمیق است که مانع از مراجعه آنها به دندانپزشک برای درمان می شود.

نداشتن خاطره ای از درمان:

در بسیاری از افراد، ترس از دندانپزشکی با هر بار مراجعه به دندانپزشک شدت بیشتری می گیرد. در اغلب موارد، این ترس از خاطرات بد در گذشته یا کودکی بیمار نشات می گیرد.

کاهش حالت تهوع:

حالت تهوع رفلکسی طبیعی برای پیشگیری از ورود جسم خارجی به مسیر هوایی است. در برخی از افراد این حساسیت بیشتر از حالت معمول است و مانع از انجام درمان توسط دندانپزشک می شود.

درمان سریع تر:

زمانی که از سدیشن استفاده می شود، امکان انجام چندین پروسه درمانی در یک جلسه وجود دارد. این مزیت برای بیمارانی که دچار کمبود وقت هستند، از ارزش بالایی برخوردار است.

در صورتی که دچار ترس از تزریق بیحسی دندان هستید، روش های متنوعی وجود دارد که می توانید در این مورد با دندانپزشک خود مشورت کنید.

منبع:

animated-teeth

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *